Barnfamiljer i extrem fattigdom – Nordmakedonien

Nordmakedonien är ett av Europas fattigaste länder. Enligt Human development index är Nordmakedonien ett av de länder i Europa där man har sämst förutsättningar  till hälsa och trygghet eftersom det saknas ett fungerande socialt trygghetssystem. Under coronapandemin 2020 försämrades situationen för de fattigaste och mest utsatta och det uppstod ett akut behov av mat och värme då familjer som vanligtvis överlever en dag i sänder genom att samla plats eller metall för återvinning inte kunde samla in det som i vanliga fall räcker till mat för dagen.

Under hösten 2020 startar Loza Foundation stödprojektet och mentorskapsprogrammet Barnfamiljer i extrem fattigdom i samarbete med den lokala organisationen Dendo Vas. Projektet startar upp i  Shutka distriktet i Skopje som är Nordmakedoniens största romska bosättning och ett av Europas största getto områden.

Dendo Vas har en lång erfarenhet av liknande insatser och har en stark relation till utsatta familjer.  Organisationen Dendo Vas driver en förskola för de fattigaste barnen för att integrera dem i skolan.

Stödprojektet  Barnfamiljer i extrem fattigdom ska ge förbättrade levnadsförhållanden för de mest utsatta familjerna genom husreparationer och grundläggande behov såsom mat, värme, vatten och avlopp. Insatser som gör en enorm skillnad för hälsa, trygghet och hygien och bidrar till att barnen kan gå i skolan och att föräldrarna har möjlighet att söka ett arbete.

I stödprojektet ingår också ett mentorprogram med ett insatsteam som registrerar barnen i skolan och utbildar föräldrarna för att söka arbete. Genom hembesök och gemensamma workshops med målsättningen att familjerna ska ta sig ur den utsatta situationen som extrem fattigdom innebär och bli självförsörjande.

Relaterade nyheter

STÖD OSS

Loza Foundation arbetar för de svagaste och mest utsatta människorna i Europa. Människor som lever under omänskliga förhållanden. För att hjälpa de här människorna, sätt in ditt bidrag, som månadsgivare eller med enstaka donationer. Så att vi tillsammans kan medverka till en positiv utveckling, som ger livsavgörande och långsiktiga resultat.  Tack för att du vill stödja vårt arbete.

Stöd oss

Följ oss på Twitter

Last Tweets