Nytt donationsavtal ska trygga barnens rätt till utbildning

Lyckan var stor när Faik, Ramiza och deras tio barn kunde lämna misären och flytta in i ett varmt hem med vatten och avlopp.
Faik och Ramiza är också de första föräldrarna som förbinder sig, genom Loza Foundations donationsavtal, att se till att deras barn går i skolan.

Läs vidare

Nordmakedoniens osynliga barn utestängda från skolan

Idag beräknas upp till 3 000 personer leva som papperslösa i Nordmakedonien, de flesta av dem är barn. Att sakna identitet gör det omöjligt för barn att gå i skolan, vilket i praktiken är ett brott mot Barnkonventionens artikel 28, där det fastställs att barn har rätt till kostnadsfri grundskoleutbildning.

– Detta är inget annat än ett rättshaveri. Det ställs fullkomligt orimliga krav på föräldrar att styrka sina egna och barnens identiteter för att få rätt till utbildning, sjukvård och social trygghet. Det gör att barn missar sin chans att lära sig läsa och räkna och därmed blir fast i fattigdom och utanförskap, säger Pär Rylöv, ordförande, Loza Foundation.

Läs vidare

”Läget desperat för Europas fattigaste – mer hjälp behövs”

Medan världens ögon riktas mot kriget i Ukraina, energikrisen och den höga inflationen blir de fattigaste ännu mer utsatta. Läget är desperat för många. Loza Foundation arbetar för att barnfamiljer som lever i extrem fattigdom i Nordmakedonien ska få det bättre och nu intensifierar man insatserna för att få fram hjälpsändningar inför vintern.

Läs vidare

Pär Rylöv ny ordförande för Loza Foundation

Den 14 juni tillträdde Pär Rylöv som ny ordförande för Loza Foundation och kommer vara verksam som arbetande styrelseledamot för organisationen. Med en bakgrund inom organisationsutveckling och projektutveckling i en rad olika branscher har Pär med sig ett stort engagemang för att tillsammans med Loza Foundation fortsätta utvecklingsarbetet.

Läs vidare

Hemlös treårig pojke på en filt, hemlöshet

Från en filt under en bro till ett eget hem: Loza ger sexbarnsfamilj en livlina ut ur hemlöshet

Suzana är 33 år gammal. Tillsammans med maken Emran, 34, har hon sex barn i åldrarna tre till femton år. Fram till den 3 augusti 2022 bodde familjen på filtar under en bro i Veles, Nordmakedonien och familjens samtliga ägodelar, förutom yngsta pojkens barnvagn, rymdes i en plastpåse. Nu har Loza Foundation donerat ett hus som familjen flyttat in i och därmed finns möjligheten för familjen att lyfta sina liv, ut ur extrem fattigdom och utsatthet – till hoppfullhet och ökad trygghet.

Läs vidare

Följ oss på Twitter

Last Tweets