TIMOR “Together for introduction of more opportuneties and respect”

För människor med funktionshinder att bli en del av samhället

Loza Foundation har sedan 2017 arbetat för att förbättra levnadsförhållandena för människor med funktionshinder som är placerade på Special Institution i Demir Kapija i Nordmakedonien. På institutionen lever 200 personer med olika funktionshinder under mycket svåra förhållanden.

I december 2019 blev Loza Foundation godkända av EU att tillsammans med de två lokala organisationerna CeProSARD “Center for promotion of sustainable agricultural practicies and rural development” och “Association for special education and rehabilitation” implementera det EU finansierade projektet TIMOR. Projektet ska under tre års tid flytta ut människor med funktionshinder från institutionen i Demir Kapija till mindre gruppboenden där dom ska kunna leva under värdiga förhållanden med hjälp av personliga assistenter.  Projektet sker i samarbete med Special Institution i Demir Kapija och Demir Kapija kommun.

Projektet “Together for Introduction of More Opportunities and Respect” kommer under tre års tid utveckla gruppboenden och utbilda personliga assistenter som ska arbeta på boenden. De människor med funktionshinder som ska flytta in behöver förberedas för att förstå och lära sig hur samhället fungerar. Till projektet hör också att öka medvetenheten i samhället genom kunskap om människor med funktionshinder för att förebygga fördomar och motverka motstånd. Med en förhoppning om att dom som möter samhället, många av dem för allra första gången, ska bemötas med värme och respect från sina medmänniskor.

Loza Foundation arbetar för att människor med funktionshinder skall kunna vara en del av samhället som alla andra. Att människor med särskilda behov förutom de fysiologiska behoven såsom mat, hälsa och hygien också skall ha rätt till trygghet i ett hem med personliga tillhörigheter med tillgång till de hjälpmedel som krävs för varje individ att utvecklas som människa.

Projektet finansieras av Europeiska Unionen och Loza Foundation.

Relaterade nyheter

STÖD OSS

Loza Foundation arbetar för de svagaste och mest utsatta människorna i Europa. Människor som lever under omänskliga förhållanden. För att hjälpa de här människorna, sätt in ditt bidrag, som månadsgivare eller med enstaka donationer. Så att vi tillsammans kan medverka till en positiv utveckling, som ger livsavgörande och långsiktiga resultat.  Tack för att du vill stödja vårt arbete.

Stöd oss

Följ oss på Twitter

Last Tweets