Stödpaket till utsatta i coronakrisen – Nordmakedonien

Coronakrisen våren 2020 slår hårt mot de fattigaste i Nordmakedonien och familjer som vanligtvis lever under svåra förhållanden sitter i karantän med ett akut behov av mat och hygien.

I och med Covid-19 epidemin och beslut om att stänga ner samhällen och sätta människor i karantän drabbas fattiga och barnfamiljer hårt. Barnen kan inte gå till skolan där dom vanligtvis får mat och stöd för hygien och familjer som vanligtvis överlever en dag i sänder genom att samla plats eller metall för återvinning kan inte samla in det som i vanliga fall räcker till mat för dagen.

I samarbete med den lokala icke statliga organisationen Dendo Vas i Shutka distriktet i Skopje Nordmakedonien genomför Loza Foundation en akut stödinsats och stödpaket delas ut till de fattigaste och mest utsatta. Stödpaketen innehåller mat i form av konserver och ris samt hygienartiklar såsom tvål och schampoo. Stödet delas ut en gång i månaden till de mest behövande. Shutka är Nordmakedoniens största romska bosättning och ett av Europas största getto områden.

Dendo Vas arbetar i vanliga fall med utbildning och förbereder fattiga barn och deras familjer för att gå i skolan. Genom att lära barnen och deras föräldrar grundläggande hygien och förstå skolsystemet blir föräldrarna ett stöd för barnet att börja skolan och en framgångsfaktor för att ta sig igenom grundskolan.

Under coronakrisen stöttar Loza Foundation de barnfamiljer som vanligtvis får stöd av Dendo Vas samt andra utsatta familjer som är i akut behov av stöd. Stödpaketen delas ut av ett kristeam från kommunen Shuto Orizari för att säkerställa att det genomförs på ett säkert sätt och inte sprider smittan i de utsatta området.

För de mest utsatta i de fattigaste delarna av Europa.

Foto: Jodi Hilton

Relaterade nyheter

STÖD OSS

Loza Foundation arbetar för de svagaste och mest utsatta människorna i Europa. Människor som lever under omänskliga förhållanden. För att hjälpa de här människorna, sätt in ditt bidrag, som månadsgivare eller med enstaka donationer. Så att vi tillsammans kan medverka till en positiv utveckling, som ger livsavgörande och långsiktiga resultat.  Tack för att du vill stödja vårt arbete.

Stöd oss

Följ oss på Twitter

Last Tweets