Loza Foundation lanserar konstgalleri till förmån för Europas fattigaste

Loza Foundations välgörenhetsgala på Varbergs Stadshotell 6 december kommer att bli startskottet för Galleri Loza, ett konstgalleri vars funktion är att samla in och sälja vidare konst till förmån för fattiga och utsatta människor i Europa.

Med Galleri Loza öppnar vi en ny kanal för insamling av medel till våra välgörenhetsprojekt. Galleriet blir också ett skyltfönster för de cirka 40 konstnärer som hittills har skänkt sina konstverk till välgörenhet, berättar Sabina Grubbeson, generalsekreterare Loza Foundation.

Jennifer Lennartsson med konstverket I matter to.

Loza Foundation kommer från december att använda nya sätt att samla in pengar till stiftelsens välgörenhetsprojekt, när Galleri Loza lanseras. Under de första två veckorna i december kommer Galleri Loza att vara en fysisk utställning på TIN-källaren i Varberg. Därefter blir galleriet helt digitalt och kommer finnas på en ny webbplattform som Lozas samarbetspartner Brainforest har donerat till galleriet.

– Det virtuella galleriet kommer att innehålla konst av många olika slag och genres, allt från fotokonst till måleri och skulpturer. Vissa verk kommer säljas till fasta priser, vissa kommer auktioneras ut. Vi vill uppmuntra konstnärer som vill bidra till välgörenhetsprojekt till förmån för Europas fattigaste och mest utsatta människor att skänka konst till Galleri Loza.

Parallellt med lanseringen av det nya galleriet pågår konstprojektet Utsatt, som är initierat av Sabina Grubbeson och Loza Foundation. Inom ramarna för projektet bjuds konstnärer in att ta del av fotografier och berättelser från Lozas arbete.

– Fotografierna är avslöjande och skrämmande bevis på mänsklig misär, därför får materialet inte publiceras offentligt på grund av sitt integritetskränkande innehåll.

– Vi har valt att dela med oss av det vi möter i vårt arbete och stå bakom publiceringen av ett material som vittnar om vanvård, misär och brott mot mänskliga rättigheter för att öppna ögonen på medmänniskor och politiker, både lokalt, i Sverige och inom EU. Det ska inte gå att blunda för det som pågår i Europas fattigaste och mest bortglömda delar, och Loza Foundation tar därför åter rollen som visselblåsare, säger Sabina Grubbeson, generalsekreterare Loza Foundation.

Oksana Fedorenko och Patricia Trambevski med verken Axis Mundi och Mother of all.

Webbgalleriet:

www.galleri.lozafoundation.org

Webbgalleriet lanseras/publiceras 6/12 kl.14.00

Konstnärer som vill vara med/bidra med konst till galleriet får mer än gärna maila oss på galleri@lozafoundation.org.

Samma gäller för köpare och intressenter som gärna får kontakta oss via mail med konstverkets namn och eventuella bud. All information om detta kommer att finns på webbgalleriet vid lansering!

 

Det fysiska galleriet:

Galleriet kommer ta fysisk form på TIN-källaren i Varberg (Prästgatan 13, 432 44). En förhandsvisning av galleriet kommer att visas upp på Loza Foundations välgörenhetsgala 6/12 med ett fåtal utvalda verk.

Vid vernissagen den 7/12 samt den 11/12 kommer flera av konstnärerna som finns representerade i galleriet att vara på plats.

Öppettider:

 • Vernissage 7/12 kl.16.00-20.00
 • 8/12 onsdag kl. 12-18 (öppet hus)
 • 9/12 torsdag kl. 12-18 (öppet hus)
 • 10/12 fredag kl. 12-18 (öppet hus)
 • Vernissage 11/12 lördag kl.12-16
 • 12/12 söndag stängt
 • 13/12 måndag stängt
 • 14/12 tisdag kl. 12-18 (öppet hus)
 • 15/12 onsdag kl. 12-18 (öppet hus)
 • 16/12 torsdag kl. 12-18 (öppet hus)
 • 17/12 fredag kl.12-18 (öppet hus)
 • 18/12 Galleriet stänger – Köpare hämtar sina konstverk.

Välgörenhetsgalan hålls på Varbergs stadshotell, det finns fortfarande biljetter kvar! Vid intresse besök https://www.varbergsstadshotell.com/evenemangskalender/loza-foundation-valgorenhetsgala/

 

Galleri Loza. Fotograf Malin Arnesson
Nicole Andersson med sitt bidrag Ängeln till konstprojektet Utsatt, som doneras till Galleri Loza.
Nicole Andersson med sitt bidrag Ängeln till konstprojektet Utsatt, som doneras till Galleri Loza.
Oksana Fedorenko och Patricia Trambevski med verken Axis Mundi och Mother of all.
Sabina Grubbeson, Loza Foundation. Fotograf Malin Arnesson
Jonna Grubbeson Alm, galleriassistent. Fotograf Malin Arnesson
I matter to av konstnären Jennifer Lennartsson.

Följ oss på Twitter

Last Tweets