Månsemanloppet arrangerades till förmån för Loza Foundation

Månsemanloppet arrangerades till minne av Måns Daehlis. Måns pappa Partic Andersson hade svårt att komma tillbaka efter att han förlorat sin son och och ville engagera sig i något som kunde distrahera från sorgen och saknaden. Månsemanloppet samlade in pengar till Loza Foundation så att människor med funktionshinder i fattiga länder ska ges sina mänskliga rättigheter och leva under värdiga förhållanden.

– Jag är glad att kunna göra något för att andra barn, som i likhet med Måns har autism eller andra diagnoser, ska bemötas med kärlek och förståelse. Människor med funktionshinder är så utsatta och beroende av både sin familj och av samhällets stöd. Vi behöver bara lära oss förstå dem så som de unika och fantastiska människor som dom är, säger Patric Andersson.

I bilden:  Patric Andersson med gåvobeviset från insamlingen till Loza Foundation. 

Måns Daehlie var 17 år i januari 2018 när han drunknade i badkaret på ett korttidsboende i Göteborg. Den tragiska händelsen har fått stor uppmärksamhet i media och rättsprocessen har varit tung och svår för Måns familj.

– Jag fick rådet att engagera mig i något som kändes positivt och gav mig energi berättar Patric. Det var fantastiskt när vänner och familj men också andra fina människor som funnits runt Måns ville hjälpa till och springa.

Månsemanloppet skulle arrangerats i april 2020 men så kom coronapandemin och vi blev tvungna att skjuta upp det och begränsa det till 50 personer. Närmare 100 personer hade anmält sig så det var såklart tråkigt att inte alla som ville kunde vara med.

Den 29 augusti kom 50 personer som sprang, gick eller cyklade i Måns minne och anmälningsavgift tillsammans med det som skänktes under dagen gick till Loza Foundation, till förmån för människor med funktionshinder i Europas fattigaste länder.

— Jag läste om Loza Foundations arbete och blev så ledsen när jag såg hur människor med funktionshinder tvingas leva i en sådan misär på stora institutioner. Då är det skönt att kunna bidra till en förändring, säger Patric Andersson.

Månsemanloppet 2020 blev en fantastisk och lyckad dag och nästa år planerar Patric att göra det om igen. Men då hoppas han att alla som vill ska kunna vara med och delta.

— De flesta människor med funktionshinder är mer utsatta och i många fall helt beroende av sin omgivning och det är hemskt när vi inte kan skydda de svagaste säger Sabina Grubbeson, generalsekreterare på Loza Foundation. När vi upplever sorg och vanmakt är det fantastiskt om vi kan använda det som en motor och blir försvarare för de som inte kan försvara sig själva och agera så att dom får ett bättre liv. När människor så som Patric omvandlar sin sorg och saknad till att göra skillnad för andra är det läkande och samtidigt bidrar det till en ökad förståelse om att människor med funktionshinder behöver oss .

Pengarna som samlades in under Månsemanloppet kommer användas i Loza Foundations projekt på Special Institution i Demir Kapija i Nordmakedonien för att flytta ut människor med funktionshinder som lever i misär till förbättrade levnadsförhållanden i mindre gruppboenden.

Om Månsemanloppet

Månsemanloppet arrangerades för första gången den 29 augusti 2020. Under dagen samlade man in 8959 kr genom anmälningsavgifter och donationer. På grund av coronaepidemin och restriktioner omkring evenemang fick man begränsa evenemanget till 50 personer det första året.

Nästa gång Månsemanloppet arrangeras blir den sista lördagen i augusti 2021 på Ruddalens idrottscentrum i Måns Daehlies minne. Man anmäler sig till att springa 5 alternativt 10 km. Anmälningsavgift och insamling under dagen kommer gå till Loza Foundation Insamlingsstiftelse.

Följ oss på Twitter

Last Tweets