Årets volontär 2019: Glorija

Hon arbetar med barn och vuxna med funktionsvariationer och studerar samtidigt till specialpedagog vid Ss. Cyril och Methodius Universitet i Skopje, Nordmakedonien. Årets volontär för Loza Foundation är Glorija Naumovska.

Jag känner att min insats gör skillnad i någons liv, det är anledningen till att jag arbetar som volontär, säger Glorija Naumovska.

Glorija kom i kontakt med Loza Foundation 2017 i samband med volontärarbete på Special Institution i Demir Kapija i Nordmakedonien. Både universitetet och Loza Foundation medverkade i de fem dagar långa projektet där man  undersökte möjligheterna att förbättra levnadsförhållandena för de 250 personer med funktionsvariationer som bor på institutionen. Sedan dess har Glorija vid flera tillfällen rest till Demir Kapija i volontära sammanhang med Loza Foundation.

– Jag besökte institutionen redan 2014 och sedan dess har jag känt att jag vill göra en insats för människorna som lever under inhumana förhållanden på Demir Kapija. Men det var först när jag anslöt till Loza Foundations volontärsteam 2018 som jag fick chansen att verkligen göra skillnad.

Läs mer: ”Här göms funktionsvarierade – levt i pinnsängar i årtioenden” – Se TV4:s inslag från Demir Kapija

Under det senaste året har stort fokus legat på de barnhem i Skopje där Loza Foundations engagemang omfattar ett 50-tal barn. Genom att använda personliga nätverk av vänner och studiekamrater har Glorija arbetat som projektledare där barnen, med hjälp av volontärer har kunnat köpa kläder och skor, och där varje barn dessutom har mottagit en egen cykel. Dessutom var hon koordinator för välgörenhetseventet Cycle4Europe i Skopje samt vid EU-parlamentariker David Legas besök på institutionen i Demir Kapija då hon agerade tolk.

– Jag känner verkligen att Loza Foundations arbete gör skillnad då organisation fokuserar på barn och vuxna som lever under inhumana förhållanden, extrem fattigdom och utanförskap i de mest exkluderade delarna av Europa. Målet med stiftelsen är att bygga broar mellan människor, företag och organisationer som vill bidra till att förbättra liven för utsatta människor och ge alla tillgång till resurser som hjälper individerna att utvecklas, växa och lyckas som människor.

Sabina Grubbeson är grundare av Loza Foundation:

– Anledningen att Loza Foundation fungerar är att vi är många som hjälps åt. Volontärers engagemang är avgörande och Glorija är en av dem som har gjort det möjligt. Som person har hon verkligen imponerat och gjort ett fantastiskt arbete. Och vi hoppas att fler vill engagera sig  och följa hennes väg, säger Sabina Grubbeson.

 

Är du också intresserad av Loza Foundations arbete? Läs mer om att bli volontär hos Loza Foundation.

Följ oss på Twitter

Last Tweets