”Det går att ge människorna här ett bättre liv”

Ewa Sandqvist, från Sveriges Medicinska Fotterapeuter, på plats i Demir Kapija:

Under fyra dagar i maj besökte Ewa Sandqvist, före detta ordförande i Sveriges Medicinska Fotterapeuter, Makedonien. Tillsammans med Sabina Grubbeson från Loza Foundation undersökte hon möjligheten att öppna en fotvårdsklinik på institutionen i Demir Kapija.

Jag blev otroligt berörd av det jag såg. De här människorna behöver hjälp och det känner jag av hela hjärtat att jag vill bidra till, säger Ewa Sandqvist. 

De med grava funktionshinder, de med enklare funktionshinder och de som inte har några funktionshinder alls. Alla tillsammans på smutsiga ytor i 30-gradig hetta. Svullna ben och såriga, vanvårdade fötter.

Besöket på institutionen i Demir Kapija, Makedonien, blev en omvälvande upplevelse för Ewa Sandqvist från Sveriges Medicinska Fotterapeuter.

– Att det skulle vara illa förstod jag, men att det skulle vara en sådan här misär hade jag aldrig kunnat drömma om, säger hon.

Tillsammans med en av sjuksköterskorna på institutionen fick hon träffa barn och vuxna på boendet för att få en bild av vilka resurser som behövs, och vilken hjälp de behöver, när det gäller fotvård. Målet är att med hjälp av bidrag och volontärer kunna öppna en fotvårdsklinik på institutionen för att ge de boende där en drägligare tillvaro och ett värdigare liv.

– Många skulle kunna få fin hjälp med enkla medel. Det finns rätt mycket man kan göra som inte är så betungande eller innebär så stora resurser, det krävs bara utbildning och medmänsklighet, säger Ewa Sandqvist.

Att utbilda personalen i hur de ska slipa naglar, ta bort förhårdnader och sprickor i hälar och smörja in fötterna, är en del. Att hitta en lokal på institutionen som kan fungera som fotvårdsklinik en annan. Sedan behövs naturligtvis pengar till resurser och personal.

– Nu vill jag hjälpa till att med alla medel samla in pengar så att vi kan öppna fotvårdskliniken. När jag skrev om mina upplevelser på vår hemsida fick jag över 70 svar, bara första dagen, från kollegor som undrade vad de kunde hjälpa till med och om de kunde skänka något.

Målet är att starta fotvårdskliniken i november, innan vintern kommer, med hjälp av bland annat volontärer från Sveriges Medicinska Fotterapeuter.

– Vi kan hjälpa, och vi måste hjälpa. Vara på plats och göra skillnad. Sabina är en fantastisk människa som orkar driva det här projektet och jag vill vara en av dem som hjälper henne att ge alla funktionshindrade barn och vuxna människor på institutionen en bättre tillvaro, säger Ewa Sandqvist.

Följ oss på Twitter

Last Tweets