Vagabond skänker skor till Loza Foundation

”Vi uppmanar fler företag att engagera sig!”

Snart går lastbilen med 400 par skor, till ett värde av 400 000 kronor, från Vagabonds lager i Varberg till Demir Kapija i Makedonien. Sabina Grubbeson, grundare av Loza Foundation och Anna Fahle Björcke, Head of Brand Communications på Vagabond, hoppas att detta ska inspirera fler företag.  

Lagom till Lucia går lastbilen från Vagabonds lager i Varberg ner till Makedonien. I sändningen ligger 400 par varmfodrade skor, fleecesulor och handskar. Tack vare skoföretaget kommer de boende på institutionen i Demir Kapija att få en varmare vinter.

– Att kunna stötta en lokal verksamhet som Loza Foundation, som samtidigt har en global inverkan, känns otroligt bra, säger Anna Fahle Björcke, Head of Brand Communications på Vagabond.  

Varje år distribuerar Vagabond 2,5 miljoner par skor på 40 marknader och varumärket ingår i sortimentet hos över 4 000 återförsäljare.

– Varje år avsätter vi en del av vår vinst till välgörenhet. Vårt fokus ligger på hälsa, miljö och utbildning med fokus på unga och utanförskap. Vi har ingen försäljning i just Makedonien, men i länderna runtomkring. Att stötta Loza Foundation, som vänder sig till de fattigaste och mest utsatta i Europa, känns väldigt relevant och passar väl in i vårt tänk, säger Anna Fahle Björcke.

Redan i lucia-veckan kommer lastbilen med 400 par varmfodrade skor, med ett försäljningsvärde på drygt 400 000 kronor, samt fleecesulor och handskar att gå från Vagabonds lager ner till institutionen för barn och vuxna med fysiska och psykiska funktionshinder i Demir Kapija, Makedonien.

– Det här är en stor lättnad. När jag var i Makedonien senast gav jag bort allt utom det jag stod och gick i. Det känns otroligt bra att alla kommer att få vara varma och torra om fötterna den här julen, säger Sabina Grubbeson, grundare av Loza Foundation.

I den lilla byn Demir Kapija är resurserna för de 230 barn och vuxna som bor på institutionen få, nästintill obefintliga.

– Det här gör större skillnad än man kan tro. Ett par skor ger en stor inverkan på hälsan, särskilt i den karga miljö som de här människorna lever i, säger Sabina Grubbeson.

Skor på fötterna innebär att de boende på institutionen kan vara utomhus en liten stund och få frisk luft. Men också att de kan hålla sig varma och torra inomhus.

– Att Vagabond hjälper till ger ett enormt energitillskott i vår organisation och det är ju just det som det handlar om, ett samarbete för att nå ett gemensamt mål. Vi arbetar för att människor ska ha rätt att leva ett värdigt liv.

Eftersom Loza Foundation är en nystartad insamlingsstiftelse är den helt beroende av bidrag, från såväl företag som privatpersoner.

– Vi behöver allt stöd vi kan få. Och just nu är situationen i Demir Kapija akut. Det behövs jackor, strumpor, kläder, sängkuddar, medicinsk utrustning och rullstolar, säger Sabina Grubbeson.

– Nu uppmanar vi fler företag, både lokalt och i resten av landet, att ta över stafettpinnen från Vagabond och stötta Loza Foundations arbete för särskilt utsatta människor i Europas fattigaste länder.

Följ oss på Twitter

Last Tweets