”Att hjälpa människor i nöd är att lära känna sig själv”

”Vem är du? Sökandet efter svar kan göra dig nöjd med det som kommer fram eller, om frågan inte besvaras, kan du gräva lite djupare. Jag grävde så djupt jag kunde.”

Sabina Grubbeson, initiativtagare till Loza Foundation.

 

Makedonien är ett av de fåtal länder i Europa som är otroligt fattigt. Enligt FNs Human Development Index (HDI) ligger landet i bottenlistan tillsammans med bland andra Moldavien, Bosnien-Hercegovina och Kosovo. Arbetslösheten är utbredd men även de som arbetar har så låg lön att det är mycket svårt att försörja familjen.

– Det är djupt tragiskt med europeiska länder som kryper på knäna, som grannländer måste vi ta ett större ansvar. Utsattheten hos vissa människor i dessa länder blev så uppenbar under mina besök på olika institutioner i Makedonien. Aktiva insatser är absolut nödvändiga, säger Sabina Grubbeson, initiativtagare till Loza Foundation.

I Makedonien hittade hon även svaret på sin fråga: Vem är jag? Sabinas släktträd har förgreningar till människor som levde i bergsbyar ovanför staden Bitola i regionen Pelagonien, belägen i södra Makedonien.

– Min farmors namn Loza betyder familjeträd. I namnet fanns ett frö som växt och nu utvecklats till något större, Loza Foundation. Alla i Europa är en del av den europeiska familjen och att ta initiativ till organisationen blev svaret på vad jag själv kan göra för att hjälpa människor i länder som få uppmärksammar.

Kontinentens fattigaste står i skarp kontrast till hur förutsättningarna ser ut för européer som lever på bara tiotal mils avstånd. Europa behöver hjälpas åt att lyfta svagare grannländer och människorna som lever där.

– Handel och bistånd är nyckeln till hållbar ekonomisk tillväxt och mänsklig utveckling, så länge vi ger bistånd till de som inte kan utväxla handel och handel till de som har förmågan. Behovet av bistånd är stort i flera av de nya och ganska okända länderna i Europa som inte hämtat sig efter sin självständighet.

Många europeiska företag investerar idag i dessa fattiga länder. Billig arbetskraft leder till billigare produktion, kontroll över produktionen och smidigare transporter eftersom avståndet är mindre än till Asien. Samtidigt är dessa marknadsmässiga investeringar nödvändiga för att länderna ska lyfta på sikt.

– Loza Foundation kommer arbeta som en del i helheten och insatserna riktas till de allra mest utsatta grupperna till förmån för kvinnor och barn i utsatta situationer och människor med olika funktionsnedsättningar. Människor med särskilda behov måste få olika sorters hjälp att kunna komma ur fattigdom, utsatthet och sjukdom. Vi vill vara en röst för de som inte hörs på platser som inte många känner till. Vi vill lyfta fram det glömda Europa.

Följ oss på Twitter

Last Tweets