Loza Foundation Makedonien Skopje

Loza Foundation hjälper barnhemmet ”25 maj” i Makedonien

Nu påbörjar Loza Foundation sitt första hjälpprojekt riktat direkt till barn. Genom ett samarbete med barnhemmet ”25 maj” i Makedonien ska man ge barn och tonåringar stöd och hopp om framtiden igen.

– Barn utan föräldrar är särskilt utsatta i det fattigaste Europa. Vi vill följa dem över tid och ge dem bättre förutsättningar att vara en del av samhället, säger Sabina Grubbeson, grundare av Loza Foundation.

I somras besökte Sabina Grubbeson barnhemmet ”25 maj” i Skopje, Makedonien, som har hand om 24 barn mellan 11-18 år. Hemmet hade precis gått igenom en nysatsning efter en skandalomsusad tid. Under våren uppdagades att flera av barnen på institutionen hade utnyttjats sexuellt. Några av flickorna hade blivit gravida, den yngsta bara 13 år gammal.

– Jag besökte institutionen och det var som att komma till ett fängelse i förfall. Allt i rummen var trasigt och vittnade om en sorglig historia. Barnen levde under torftiga förhållanden och det saknades kärlek och omtanke, berättar Sabina.

Efter att media uppmärksammat fallet avskedades flertalet anställda och personal greps och åtalades. Ny och välutbildad personal rekryterades och barnen fick flytta ut från den gamla institutionen till mindre gruppboenden. Det som saknas idag är pengar och resurser för att kunna ge barnen en meningsfull vardag.

– Jag greps av att de här barnen hade varit så utsatta och så missgynnade under lång tid och att man nu ville deras bästa, men inte hade medel att göra det riktigt bra. Det kändes viktigt att ge barnen möjlighet till positiva aktiviteter som en del av läkningsprocessen, för att stärka deras självförtroende och framtidstro.

I samarbete med personalen bad Loza Foundation barnen att skriva brev och berätta vad de önskade sig. Ett projekt som tog tid. Efter år av besvikelse och svek från vuxenvärlden visste barnen inte om de skulle våga uttrycka sina egna önskningar.

– Så kom det till slut, 24 små handskrivna brev, ett från varje barn. Med personliga berättelser om hur de haft det i sitt liv och önskelistor om kläder och sockar, en cykel eller ett par fotbollsskor.

Nu vill Loza Foundation uppfylla varje barns behov och önskemål. Inledningsvis gäller det varma kläder och skor, under våren 2019 får barnen bidrag till olika aktiviteter som de har talang eller intresse för. Allt från att spela gitarr eller fotboll till att cykla.

– Vi ser det som en investering i varje barn, att de får känna att de är bra på något och får ett sammanhang där de kan uttrycka sig och använda sin energi till något positivt, säger Sabina Grubbeson.

Redan nu kan man skänka pengar till projektet genom att skriva ”25 maj” i meddelanderaden på swish eller bankgiro.

– Vi kommer att följa de här barnen under lång tid. Barnen är vår framtid. Det är viktigt att ge dem förutsättningar att utvecklas och investera i dem redan från början, säger Sabina Grubbeson.

Följ oss på Twitter

Last Tweets