fbpx

”Snart startar våra hjälpprojekt i Bosnien”

Nu är arbetet igång med att starta upp Loza Foundations hjälpprojekt i Bosnien och Hercegovina, efter en tio dagar lång researchresa på ett flertal institutioner och verksamheter i landet.
– Målet är att nå ut till de mest utsatta människorna och ge dem bättre levnadsförhållanden, säger Sabina Grubbeson.

I slutet av april besökte Loza Foundations Sabina Grubbeson olika institutioner, boenden och organisationer som verkar för människor som är särskilt utsatta i Bosnien.

För att hitta verksamheterna kontaktade Sabina bland annat Bosnien och Hercegovinas Kvinnoriksförbund i Sverige, organisationen Våra barn, en svensk organisation som verkar för utsatta barn i Bosnien och eldsjälen Fata Ibralic, som arbetar för människor med funktionshinder och deras rättigheter i Bosnien och Hercegovina.

– De kom med förslag på vilka platser vi skulle besöka utifrån våra riktlinjer, att hjälpa människor med funktionshinder, utsatta kvinnor och barn samt organisationer och verksamheter som jobbar för dem, säger Sabina Grubbeson.

Det hela resulterade i en tio dagar lång researchresa i Bosnien där 15 olika platser besöktes. Allt från organisationer och föreningar som hjälper kvinnor som fallit offer för kriget till stora institutioner där funktionshindrade barn och vuxna lever.

– En av de mest utsatta grupperna i landet är de människor som, av olika anledning, placerats på olika institutioner. Här lever hundratals människor i fängelseliknande miljöer större delen av sina liv, säger Sabina Grubbeson.

Men det finns också ljusglimtar. På vissa institutioner har man flyttat ut människor till mindre hus för att de långsamt ska kunna närma sig samhället och lära sig att ta hand om sig själva. Ett inspirerande möte i Bosnien var med Fata Ibralic, ordförande i Sumero. En organisation som arbetar för att människor på institutioner ska inkluderas i samhället. Fata driver ett center i Tuzla där människor med funktionsvariationer utbildas att bli självständiga och fungera i samhället. Hon har också byggt upp ett självförsörjande gruppboende för människor som tidigare varit placerade på olika institutioner.

– Det var fantastiskt att se Fatas arbete och det hon åstadkommit för de svagaste och mest utsatta människorna i samhället.

Nu pågår arbetet med vilka projekt som Loza Foundation ska starta upp i Bosnien. Inledningsvis är det projekt för funktionshindrade människor som är fokus, men de fortsätter även researcharbetet för att kunna ta fram en plan för att stötta utsatta kvinnor.

– Vårt arbete i Bosnien och Hercegovina har bara börjat. Vi ser fram emot att nå ut till människor som många gånger inte känner till sina egna rättigheter och ge dem möjlighet till en ljusare framtid, säger Sabina Grubbeson.

De här verksamheterna besökte Loza Foundation: 

 • Duje Instution med 450 boende i Doboj, nordvästra Bosnien.
 • Drin Institution med närmare 500 boende i Fojnica utanför Sarajevo.
 • Bacovici Institution med 300 boende nära Drin.
 • Pazaric Institution norr om Sarajevo med runt 350 barn och vuxna med funktionshinder
 • Stolac Institution i södra Bosnien, ett före detta ungdomsfängelse där man nyligen tagit in 150 människor med olika funktionshinder.
 • USU Garden, gruppboende med egen produktion för självförsörjning som drivs av Fata Ibralic.
 • Dagcenter för barn med funktionshinder i Zepce.
 • Våra Barn, för barn med funktionshinder i Mostar.
 • Los Rosales, dagcenter och boende för barn med funktionshinder i Mostar.
 • SOS barnbyar i Sarajevo.
 • Educationcenter i Srebrenica, grundskola med boende för barn i avlägsna byar utan tillgång till skola.
 • USUTZ (Association for Social Inclusion of People with Intellectual Disabilities) drivs av Fata Ibralic.
 • MyRight i Sarajevo (svensk organisation som bland annat arbetar för utveckling av organisationer för människor med funktionshinder).
 • Snaga Zene, som arbetar för kvinnor i hela Bosnien som fallit offer för kriget.
 • Nas Glas, en förening för krigets offer i Tuzla.

Följ oss på Twitter

Last Tweets