Loza Foundation väljer närproducerat för en hållbar utveckling

”Vi samarbetar med lokala producenter nära våra hjälpprojekt!”

Loza Foundation väljer närproducerat för en hållbar utveckling:

Hållbarhet och ett långsiktigt tänk i alla led är viktigt för insamlingsstiftelsen Loza Foundation. De kläder och varor som ska doneras köps in från lokala producenter, så nära hjälpprojekten som möjligt.

– När vi köpte pyjamasar till de boende på institutionen i Demir Kapija, Makedonien, valde vi en lokal syfabrik med bara tio anställda. Vi vill medverka till en positiv ekonomisk utveckling i de länder vi är verksamma, säger Sabina Grubbeson.

Hittills har Loza Foundation köpt 230 pyjamasar, 500 strumpor och 300 badlakan till sitt pilotprojekt, institutionen i Demir Kapija och de funktionshindrade barn och vuxna som bor där. Alla kläder kommer från lokala producenter i Makedonien.

– Pyjamasarna är sydda på en liten syfabrik i Kumanovo, strumporna kommer från en producent i Skopje och handdukarna från en fabrik i Veles, säger Sabina Grubbeson.

Att samarbeta med lokala producenter i de länder där Loza Foundation verkar, och på så sätt bidra till en ekonomisk utveckling, var något man hade med i sin handlingsplan redan från början.

– Vi vill bidra till fler arbetstillfällen på plats i den fattiga regionen och väljer att handla från små producenter med utvecklingspotential. Dessutom hoppas vi på att inspirera svenska företag till produktion i Makedonien. De har både en lång historia av textilproduktion och ligger strategiskt placerat mitt i Europa, samtidigt som de har ett frihandelsavtal, vilket innebär att varor som går till EU från Makedonien är tullfria.

I undantagsfall, när man inte hittat en lokal producent, har Loza Foundation också kontaktat företag i Sverige. Som när varbergsföretaget Vagabond skänkte skor till Demir Kapija-institutionen. Men så långt det går väljer man närproducerat.

– På så sätt slipper vi också långa transporter som påverkar miljön negativt. När vi köper en tröja i Makedonien som produceras i närheten av där den ska levereras, istället för att ta den från Sverige, sparar vi in en 250 mil lång transport. Dessutom är det ett inköp som i sin tur gynnar ekonomin och skapar arbetstillfällen i ett av Europas fattigaste länder, säger Sabina Grubbeson.

Nu fortsätter arbetet med att tillgodose behoven på institutionen i Demir Kapija, Makedonien. Bland annat ska de boende där få de kläder de behöver. Underkläder och byxor är ett stort behov. Men också tvättmaskiner så att man kan hålla kläderna rena.

– I Sverige lever de flesta av oss under sådana förutsättningar att vi har kläder på kroppen, mat på bordet och lite pengar över när månaden är slut. Vi behöver dela med oss till dem som inte har något och medverka till ett Europa där vi tar hand om de svagaste.

Närmast väntar också en researchresa till Bosnien för att nå ut till behövande och etablera kontakt med lokala producenter för framtida utvecklingsprojekt.

– Jag hoppas att fler vill bidra till vårt arbete, så att vi kan ge lite av vårt överflöd till de som behöver det allra mest!

Bildtext: Marina arbetar som sömmerska på Greeny collection, en liten syfabrik i Kumanovo, Makedonien. Här arbetar de tio anställda på en liten yta. I framtiden hoppas man kunna flytta in i större lokaler och anställa fler.

Följ oss på Twitter

Last Tweets