FRÅN ÅRTIONDEN PÅ INSTITUTION TILL ETT VÄRDIGT LIV PÅ GRUPPBOENDE – ETT VITTNESMÅL FRÅN INSIDAN

Tome levde på institutionen i Demir Kapija i 26 år. Nu har han fått flytta till ett gruppboende, tack vare EU-projektet TIMOR (Together for Introduction of More Opportunities and Respect), som Loza Foundation drivit tillsammans med lokala krafter i Nordmakedonien.

Se dokumentärfilmen som Loza Foundation och TIMOR-projektet producerat och ta del av Tomes berättelse om hur livet förändrats.

– Med denna film låter vi de berörda funktionsnedsatta personerna själva komma till tals. Ingen kan berätta sanningen bättre än de som har upplevt livet på insidan. Deras berättelse om det enorma lyft det innebär att slippa från institutionell vård och erbjudas ett värdigt liv i gruppboende är ett tydligt vittnesmål på att vårt arbete gör skillnad och att projekt TIMOR varit framgångsrikt, säger Sabina Grubbeson, generalsekreterare, Loza Foundation.

I filmen berättar även Aneta och Stefan om sina upplevelser av att bo i ett gruppboende med stödpersonal. Vi får en inblick i deras tidigare liv på institutionen och får höra dem berätta om det liv de har idag.

Nu finns filmen på Loza Foundations hemsida.

Klicka här för att komma till filmen

Loza Foundation fortsätter nu arbeta för de resterande ca 60 funktionsnedsatta och institutionsskadade personer som lämnats kvar på Institutionen i Demir Kapija.

– Vi har en dialog med beslutsfattare i Nordmakedonien för att skapa värdiga levnadsförhållanden för dem som blivit kvar, samtidigt som vi fortsätter samla in medel för att finansiera en förändring. Målet är att ingen ska bli kvar på institutionen, säger Sabina Grubbeson, generalsekreterare för Loza Foundation.

 Bli företagspartner, eller månadsgivare

Vi lever i en tid där vi behöver ditt stöd mer än någonsin. Har du möjlighet att genom ditt företag eller privat bidra till vår verksamhet. Som företagsvän eller månadsgivare. Vill du komma i kontakt med oss, kanske du har några frågor, kontakta oss här

Följ oss på Twitter

Last Tweets