USU Garden

”Här kan människor med funktionshinder leva under värdiga förhållanden”

USU Garden är Loza Foundations nya hjälpprojekt i Bosnien och Hercegovina:

Från institution till inspiration. I en bergsby, strax utanför Tuzla i Bosnien, bor och arbetar tio människor med funktionshinder på en gård tillsammans. Nu hjälper Loza Foundation boendet USU Garden, så att fler människor kan flyttas ut från stora institutioner till den grönskande, och självförsörjande, lilla gården på landet.

Idag bor tio personer på USU Garden i Trakilovici, en kvart utanför staden Tuzla i Bosnien och Hercegovina. Boendet startades av Fata Ibralic, ordförande i organisationen Sumero som arbetar för att människor på institutioner ska slussas ut och inkluderas i samhället. Tillsammans med sin son Mirsad, som arbetar på gården som lärare och stödperson, driver hon boendet.

– Jag kontaktade Fata i våras efter att ha läst om hennes forskning om mentalt funktionshindrade och deras utsatta situation i Bosnien. Genom USU Garden har Fata och Mirsad skapat en framgångsrik modell för hur människor kan få leva i frihet, i en harmonisk och läkande miljö, med samma rättigheter som alla andra, säger Sabina Grubbeson, grundare av Loza Foundation.

På USU Garden får människor med funktionshinder lära sig att bli självständiga och fungera i samhället. Huset består av små lägenhetsrum med kök och badrum där man bor två och två. Gruppboendet är självförsörjande och på gården odlar man grönsaker tillsammans som säljs på marknaden nere i byn.

– När vi kom hit första gången i våras slogs jag av den hållbara verksamheten. Hur allt hängde ihop och var uppbyggt för att fungera långsiktigt. Att människor med funktionshinder, som ratats av alla andra, hade fått en fristad med kärlek, frihet och arbete, säger Sabina Grubbeson.

I augusti åkte hon tillbaka till den lilla grönskande gården i Trakilovici och bodde där i en vecka för att ta del av människornas historia, arbete och vardag.

– Vi har mycket att lära av den avskalade ärlighet hos dem som gång på gång blivit svikna av föräldrar och familj, omgivning och samhälle. Deras sorg och längtan efter tillhörighet, men också tacksamhet och glädje över det lilla de har och deras drömmar om framtiden. Hoppet de har om att få lära sig, få delta, och en dröm om att få räknas, säger Sabina.

Nu kan de, som tidigare bott större delen av sina liv på institutioner, försörja sig själva i en harmonisk miljö som ger möjlighet till både lärande och läkande, allt i symbios.

– Att Fata och Mirsad har hittat ett sätt att skapa ett självförsörjande gruppboende och en framtid för funktionshindrade, mot alla odds och i ett av Europas fattigaste länder, är otroligt inspirerande. Det bevisar att ingenting är omöjligt, och då är det också möjligt i andra länder.

Nu ska Loza Foundation ge USU Garden rum för fler. Genom att renovera övervåningen på huset och färdigställa värmesystemet kan man ta in sex nya boende och två till anställda. Dessutom ska Loza Foundation köpa en minibuss så att gruppen lättare kan ta sig till marknaden och sälja sina grönsaker, göra sjukhusbesök och utflykter. Sabinas förhoppning är att arbetet på USU Garden ska inspirera utvecklingen av gruppboenden i Bosnien och Makedonien.

– Jag hoppas att vi tillsammans kan bryta de stigman och rädslor som finns i länder där funktionshindrade inte inkluderas. Att visa hur vi kan leva i samhället tillsammans och hur alla har rätt till ett hem, trygghet och kärlek. Ett värdigt liv.

”Jag träffade Anto för 20 år sedan. Han hade bott på institution sedan han var fem. När han tog min hand och sa ”Kan du ta mig till Tuzla?” började drömmen och resan hit”, säger Fata Ibralic som startade USU Garden. Foto: Joakim Roos

 

”Nu får jag arbeta i köket och laga mat. Bada och raka mig. Tidigare bodde jag på en institution i 31 år. Jag vill aldrig dit igen”, säger 66-årige Anto. Foto: Joakim Roos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

USU Garden
”På institutionen var jag rädd. Sköterskorna gav mig sprutor så att jag skulle somna. Här arbetar vi och dricker kaffe. Jag tycker om när allt är i ordning och snälla människor”, säger Alma (till höger) som arbetar i växthuset tillsammans med Melina. Foto: Joakim Roos

 

 

 

”Här är jag lycklig, nu är jag inte rädd längre”, säger Zeljan (i mitten). På bilden är också en av de boende, Anto, och Mirsad Ibralic (till höger) som driver USU Garden med sin mamma Fata. Foto: Joakim Roos

 

 

Följ oss på Twitter

Last Tweets